Succes met zoekmachine-adverteren

De complete gids voor betere ads bij Google, Bing en andere zoekmachines

Datum
29 mei 2019

Adverteren op zoekmachines is de beste manier om direct meer bezoekers naar uw website te trekken. Dat kan snel en simpel, maar om alles uit uw budget te halen, loont het de moeite om u te verdiepen in de onderliggende systemen en de beste werkwijze. Hier helpt DTG u bij. In deze long read duiken we de diepte in over adverteren op zoekmachines. We nemen u mee langs de basis, richting de do’s en don’ts, dalen af langs de sleutels tot succes en kijken samen uit over het dieper gelegen, technische landschap van het zoekmachine-adverteren.

Hoe zet u een campagne op die uw dienst of product perfect aan de man brengt? Hoe verhouden de verschillende zoekmachines zich tot elkaar? Wat betekenen al die zoekmachine-adverteren-termen eigenlijk? In deze long read komt het allemaal aan bod. En heeft u een specifieke vraag waar u snel een antwoord op zoekt? Dan klikt u op de naam van een paragraaf in de inhoud, en bent u direct op de plek van het antwoord.

Inhoud

De basis: wat is zoekmachine-adverteren eigenlijk?
De opkomst van zoekmachine-adverteren
Zoekmachines die SEA aanbieden
3 soorten zoekmachine-advertenties
Zoekwoord-advertenties
Display-advertenties
Shopping ads en video ads
De 5 voordelen van zoekmachine-adverteren
1. Relevante bezoekers
2. Flexibel budget
3. Garantie van bezoek (no cure, no pay)
4. Meer inzicht met slimme metingen
5. Remarketing
Zoekmachine-adverteren ontwikkelt lekker door
In 7 stappen beginnen met adverteren op zoekmachines
Stap 1: leer de concepten kennen en schep overzicht
Stap 2: richt uw Ads-account logisch in
Stap 3: bepaal uw budget
Stap 4: kies en optimaliseer uw zoekwoorden
Stap 5: stel locatie en devices in
Stap 6: bepaal uw landingspagina's 
Stap 7: schrijf de ads, integreer Google Analytics en ga van start
Uw zoekmachine-advertenties optimaliseren
De 4 bepalende factoren voor een goede kwaliteitsscore
Zie zoekmachine-advertenties als onderdeel van uw bredere marketingstrategie
Hoe werkt het Ads-traject bij DTG?
Woordenlijst

 

De basis: wat is zoekmachine-adverteren eigenlijk?
Zoekmachine-adverteren of Search Engine Advertising (SEA) is in wezen niets anders dan het plaatsen van betaalde advertenties op internetlocaties waar mensen zoektermen invullen; vooral zoekmachines. Advertenties worden gepresenteerd op basis van de ingevulde zoekterm. Bij SEA betaalt u als er op uw advertentie wordt geklikt. Consumenten worden als het ware in uw online winkel neergezet. Het is dan verder aan de winkel zelf, uw site, om ze te tot aankoop overtuigen.

De opkomst van zoekmachine-adverteren
De eerste geregistreerde internetadvertentie werd geplaatst op 27 oktober 1994, en wel door wired.com. Op dat moment bestonden online alleen display-advertenties: banners die betaald werden per vertoning. In die tijd waren er nog twijfels over de haalbaarheid en de wetmatigheid van online adverteren. Maar de ontwikkelingen gingen snel. GoTo.com produceerde in ’98 de eerste zoekmachine-advertentie per opbod. Google begon hier in 2002 mee. Met de groei van de zoekmachine, werd Google marktleider in zoekmachine-advertenties. Vooral het betaal-per-klikmodel is tegenwoordig succesvol.

Zoekmachines die SEA aanbieden
Google, Bing, Yahoo!, DuckDuckGo en andere zoekmachines bieden elk advertentiemogelijkheden. De kern is daarbij steeds hetzelfde: zoekwoorden worden gekoppeld aan advertenties. Waar Google met 95% van de Nederlandse zoekopdrachten de grootste zoekmachine is en daarmee de meeste bezoekers verzorgt, zijn andere zoekmachines voordeliger omdat er minder concurrentie is op de klikprijs. Bing is iets strenger dan Google in de algoritmes, waardoor het soms onterecht advertenties afkeurt, bijvoorbeeld op medische gronden. DuckDuckGo slaat geen cookies op, en biedt daardoor geen remarketing. Dit maakt adverteren op deze zoekmachine iets minder effectief, maar wel privacy-vriendelijker voor uw klanten. Verder zijn de verschillende zoekmachines vergelijkbaar in de manier waarop ze werken. In dit artikel richten we ons daarom grotendeels op Google, als representatief voorbeeld.

3 soorten zoekmachine-advertenties
Als we het hebben over zoekmachine-adverteren, dan praten we meestal over zoekwoord-advertenties. Dit is waar we bij DTG het beste in zijn. Maar er zijn meer manieren om te adverteren via zoekmachines. Voor de volledigheid lopen we ze even langs.

1. Zoekwoord-advertenties
Bij de zoekwoord-advertentie kiest de adverteerder een reeks zoekwoorden die past bij de te promoten dienst of het product dat hij of zij beter aan de man wil brengen. Hier worden pakkende, overtuigende en vooral korte advertentieteksten aan gekoppeld. Vult een consument deze zoektermen in op de zoekmachine, dan verschijnt de advertentie als een zoekresultaat boven de organische zoekresultaten. Zolang er geen concurrentie is, tenminste. Is die er wel, dan ligt de zaak ingewikkelder. Daar komen we op terug in het technische gedeelte van dit artikel. Zoekwoord-advertenties worden per klik betaald. 

2. Display-advertenties
Dit soort advertentie is een vertoning van een visuele advertentie op een website. Het kan gaan over tekst of een zelfontworpen banner. Wie display-advertenties vergelijkt met zoekwoord-advertenties, zal concluderen dat display-advertenties iets meer weg hebben van het klassieke advertentiemodel van de poster op een zuil, of een advertentie in de krant. Het accent ligt hier op het scheppen van merkbewustzijn op basis van een terugkerende visuele herinnering aan het merk. Display-advertenties worden eenmalig gemaakt en voor een bepaalde periode geplaatst op advertentielocaties van websites. Facebook, bijvoorbeeld, maar ook blogs en online kranten. Dit gebeurt geautomatiseerd, op basis van het onderwerp van de pagina. Bij display-advertenties betaalt u per duizend vertoningen een cost-per-mille (CPM), plus een klein bedrag per klik.

3. Shopping ads en video ads
Zoekwoord- en display-adverteren zijn de 2 bekendste online adverteermogelijkheden, maar er zijn er meer. DTG houdt zich met deze ads niet bezig, maar we willen ze toch even noemen. Deze 2 methodes worden vooral aangeraden voor grotere bedrijven. Shopping ads, om te beginnen, bieden u als verkoper de mogelijkheid om producten weer te geven op banners van hetzelfde type websites als bij display-advertenties plus rondom de zoekresultaten van zoekmachines zelf. U maakt dan een advertentie van uw product met foto en belangrijke informatie. Betaling gaat net als bij zoekwoord-adverteren per klik. Video ads wekken uw dienst of bedrijf met bewegend beeld nog meer tot leven. Deze worden onder andere vertoond op YouTube en andere websites. Als adverteerder heeft u in dit geval veel keuze, bijvoorbeeld in het formaat van uw video. 

Terug naar boven


De 5 voordelen van zoekmachine-adverteren

Leuk allemaal, die ads, maar we horen u denken: “wat zit er voor mij in?”. Een belangrijke vraag. Het gaat immers om een investering. De beste manier om zoekmachine-advertenties te beschouwen, is als een online variant van de klassieke advertentie in de krant of poster in een winkelstraat. In eerste instantie draait het om naamsbekendheid, en meteen daarna volgt het doel van het genereren van omzet. We brengen allemaal steeds meer tijd door op internet, en het wordt voor adverteerders steeds belangrijker om hier zichtbaar te zijn. Dit geldt zowel voor display-adverteren als voor zoekwoord-adverteren.

Hoe verder uw doelgroep zit in het aankoopproces, hoe meer overtuigen en over de streep trekken bij zoekmachine-advertenties een rol gaan spelen. U overtuigt met goede producten en klantvriendelijke service. Zoekmachine-adverteren speelt hier een ondersteunende rol in. Als u het goed opzet, komt de kracht van zoekmachine-adverteren juist in die fase naar boven.

1. Relevante bezoekers
Het meest genoemde voordeel van SEA is de gerichtheid van de advertenties. Zoekmachine-advertenties worden niet zomaar getoond, maar alleen als bepaalde zoekwoorden in de zoekmachine worden ingevuld. De bedoeling is dus dat mensen al geïnteresseerd zijn in uw dienst of product als ze uw advertentie te zien krijgen. Dat is een enorm voordeel, want de kans dat ze uw aanbod afnemen stijgt hiermee aanzienlijk. 

2. Flexibel budget
Bij zoekmachine-adverteren zijn de kosten die u maakt flexibel. U bepaalt zelf welk bedrag u per maand, of zelfs per dag uitgeeft. Gebruikt u slimme strategieën dan beperkt u de kosten per klik. Dat doet u door op zoek te gaan naar de niche die het beste bij u past. Hoe specifieker u uw zoekwoord-advertenties maakt, hoe meer u zich onderscheidt, en hoe minder concurrentie u tegenkomt. Dit werkt niet bij display-advertenties. Die zijn namelijk niet gelinkt aan een specifiek zoekwoord. Daar geldt: hoe meer u biedt, hoe hoger de prioriteit voor vertoning van uw advertentie. Wilt u echt iets uit uw advertentiecampagne halen? Reken dan op een instapbudget van minimaal € 1000,- per half jaar.

3. Garantie van bezoek (no cure, no pay)
Gebruikt u het cost-per-click-model, dan betaalt u alleen wanneer een consument via deze ad op uw website belandt. Dat is een voordeel dat je in de offline wereld niet ziet. De prijzen per klik variëren per branche, locatie en dienst of product. De kosten werken per opbod. Hoe groter de concurrentie, hoe hoger de prijs ligt. Al met al biedt online adverteren, vergeleken bij offline, goede kansen om tegen een scherp tarief gericht een klantenbase op te bouwen. En gaat het u puur om naamsbekendheid en groei van uw merk? Dan kiest u voor cost-per-mille[#woordenlijst] en betaalt u alleen voor vertoningen van uw display-advertenties.

4. Meer inzicht met slimme metingen
Waar de nerds van smullen bij het zoekmachine-adverteren, is dat ze kunnen meten wat er met en rondom advertenties gebeurt. U kunt precies nagaan hoeveel mensen er op uw advertentie klikken en hoe ze zich vervolgens op uw site gedragen. Blijven ze lang op een bepaalde pagina? Klikken ze snel door naar contact? Bezoeken ze uw site maar heel kort? Doen ze een online aankoop? Dit soort gegevens bieden belangrijke inzichten in uw advertenties, in het functioneren van uw website en zelfs in uw diensten en producten. Deze informatie gebruikt u om uw dienstverlening en online uitingen aan te scherpen. En verbetert de situatie, dan ziet u dat direct terug in de resultaten.

5. Remarketing
Heeft u dat zelf wel eens, dat u op een bepaalde tandenborstel heeft gezocht via Google of Bing, en dat u 10 minuten later op Facebook een advertentie ziet voor datzelfde product? Dan heeft u te maken met remarketing. Dit is een bijzonder effectieve marketingmethode. Het werkt zo: cookies houden uw surfgedrag via uw browser bij. Het systeem presenteert u dan advertenties voor producten waar u zelf eerder al interesse voor heeft getoond. De filosofie erachter is dat elke herinnering aan de tandenborstel u opnieuw in de overweging brengt om deze aan te schaffen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de kans dat u het doet. Want zeg nu zelf: hoe vaak koopt u iets direct wanneer u het voor het eerst online tegenkomt? Bijna nooit, zeggen de cijfers. Mensen willen zich rustig kunnen oriënteren en op hun eigen tempo tot aankoop overgaan. Deze techniek kunt u via zoekwoord-advertenties, display-advertenties en andere zoekmachine-advertentiesoorten zelf inzetten. Of u laat het doen door een expert.

Zoekmachine-adverteren ontwikkelt lekker door
De nieuwste ontwikkelingen bij Google bieden zoekwoord-adverteerders meer ruimte tussen de zoekresultaten. Zo zijn geplaatste advertenties sinds begin 2018 een stuk groter dan voordien. Google biedt nu ruimte voor 3 koppen plus 2 regels tekst. Hierdoor krijgen advertenties meer kliks per vertoning. Daarnaast wordt bij zoekmachines steeds meer kunstmatige intelligentie ingezet voor het genereren van optimale advertenties. Ze koppelen consumenten en bedrijven steeds effectiever aan elkaar. Zulke ontwikkelingen bieden vertrouwen in de toekomst van het zoekmachine-adverteren.

Terug naar boven

 

In 7 stappen beginnen met adverteren op zoekmachines

Wilt u zelf aan de slag met zoekwoord-advertenties? Daar helpen we u in deze sectie stap voor stap bij. We nemen het voorbeeld van zoekwoord-advertenties op Google. Deze worden veel gebruikt, en zijn illustratief voor andere soort zoekmachine-advertentiesystemen. Wilt u hier nog meer over lezen? Dan verwijzen we u graag door naar de checklist van Google.

Komt u er niet uit, of heeft u geen tijd om zelf campagnes te beheren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Stap 1: leer de concepten kennen en schep overzicht
Om te beginnen is het belangrijk dat u leert begrijpen hoe Google Ads en andere zoekmachine-advertentiesystemen werken. Maak kennis met de termen zoekwoord, bod, kwaliteitsscore, ad rank, CPC (cost-per-click) en conversie. Klik daarvoor eventueel op de termen, dan verwijzen we u door naar de secties waar deze extra worden uitgelegd. En als u gewoon verder leest, zal ook al veel duidelijk worden. Vergeet dan het gedeelte over het optimaliseren van uw zoekmachine-advertenties niet.

Stap 2: richt uw Ads-account logisch in
Log in bij uw account. Heeft u die nog niet? Doorloop dan de stappen van Google Ads om een account te maken. Ga vervolgens aan de slag met het aanbrengen van de structuur. Google Ads heeft 2 hiërarchische lagen, namelijk de campagnes en de advertentiegroepen. Het is de truc om uw advertenties hiërarchisch te organiseren. Heeft u een fietsenwinkel die verkoopt en verhuurt? Maak dan bijvoorbeeld een campagne voor ‘fietsverkoop’, met daarin advertentiegroepen ‘nieuwe fietsen’ ‘occasions’ en ‘e-bikes’ en een campagne voor ‘fietsverhuur’ met daarin ‘stadsfietsen’ en ‘langeafstandsfietsen’. Het is aan te raden om meer dan 2 campagnes of advertentiegroepen te maken. Binnen die advertentiegroepen gaat u later de zoekwoorden kiezen waarmee u consumenten naar uw website gidst.

Stap 3: bepaal uw budget
Bij Google Ads houdt u op 2 manieren grip op uw budget, namelijk met uw dagelijkse budget voor uw campagne, en uw bod op de prijs per klik. Beide stelt u zelf in, en past u aan met trial en error. Voor het budget moet u denken aan minimaal € 30,- per dag. Pas het bod per klik aan op uw bedrijfsdoelen. U kunt aan het begin de kosten best spreiden bij wijze van test. Maar op de lange termijn is het raadzaam het accent te leggen op de producten of diensten die voor uw onderneming de meeste prioriteit hebben. Daar waar veel marge zit, bijvoorbeeld, of op producten die het goed doen in de verkoop.

Stap 4: kies en optimaliseer uw zoekwoorden
Zoekwoorden zijn de kern van uw advertenties. Er zijn boeken volgeschreven over het vinden van de juiste zoekwoorden, en u kunt hierin zo ver gaan als u wilt. Het begint bij inlevingsvermogen in uw klant. Stelt u zich voor dat u een consument bent die op zoek is naar een product van uw bedrijf. Wat vult u in?

Een voorbeeld. U heeft een fietsenwinkel in Lutjebroek, en bij u om de hoek heeft een lange-afstandsfietser een lekke band. Die kan nu meerdere dingen intypen. Voor de hand liggend is ‘Fietsenwinkel Lutjebroek’. Maar het kan best zijn dat hij ‘Band laten plakken’ intypt. Of wie weet gebruikt de persoon wel Voice Search, en zegt hij iets als ‘Oké, Google, waar in de buurt kan ik mijn band laten plakken?’ of ‘mijn band is lek’. Dan zijn ‘band laten plakken’ of ‘lekke band’ uitstekende termen om zijn aandacht mee te trekken. U kunt voor het vinden van de juiste zoekwoorden de zoekwoordplanner gebruiken. Deze laat zien hoe vaak op bepaalde woorden wordt gezocht per maand. U kijkt op den duur welke woorden voor uw campagnes het beste scoren. Daar bouwt u dan op verder. Door stap voor stap te werk te gaan, optimaliseert u uw advertenties en haalt u het maximale uit uw budget. Lees hierover meer in de sectie ‘Uw zoekmachine-advertenties optimaliseren’.

Het is in deze context belangrijk om u te verdiepen in de verschillende typen matches. Breed zoeken, modifier voor breed zoeken, woordgroep, exact zoekwoord en uitsluitingszoekwoord. Deze bieden extra sturing. Gebruik het uitsluitingszoekwoord voor producten en diensten die u niet aanbiedt. Het kost u onnodig geld als u kliks krijgt voor ‘Batavia fiets kopen’ terwijl u alleen Gazelles verkoopt. Bovendien is dit slecht voor uw ad rank.

Besef dat het met zoekwoorden zo werkt: hoe gewilder het zoekwoord, hoe hoger de kosten. Ads werkt tenslotte met een biedingssysteem. Het kan daarom lonen om voor minder geliefde, maar specifiekere zoekwoorden te kiezen. Zo kan adverteren met een productcode tot een hoge omzet leiden, specifiek op dat product.

Stap 5: stel locatie en devices in
Vergeet uw locatietarget niet in te stellen. Deze instelling definieert het gebied waar u adverteert. Dit kan op verschillende niveaus: per land, per regio of in een bepaalde straal rondom een locatie. Het is belangrijk dat u dit gebruikt, want anders weet Google Ads niet waar de advertenties moeten worden geplaatst. En uw budget is niet eindeloos. Bedenk welke locatie voor uw onderneming relevant is, en mik daarop. Wees hard: alleen als u de gehele aangegeven regio bedient, geeft u dat gebied aan. Zet bijvoorbeeld niet ‘Nederland’ aan, als u maar levert in 3 provincies. Dan wordt uw geld in de andere provincies over de zoekbalk gegooid.

Wat belangrijk kan zijn: apparaten. Zoekt de consument via desktop of mobiel? Veelal stelt u die beide in, maar het kan voorkomen dat u een voorkeur heeft. Bijvoorbeeld als u een kroeg heeft in een drukbezocht centrum in de stad. Dan is het een slimme strategie om bezoekers in de buurt te trekken. Mobiele internetgebruikers zijn dan een goede doelgroep. U kunt dit op ad-group- of campagneniveau instellen. En uiteraard zorgt u voor een website die ook op mobiele telefoons goed werkt.

Stap 6: bepaal uw landingspagina’s
Bij Ads leidt u consumenten rechtstreeks naar uw website. Maar naar welke pagina? De pagina waar de ad naartoe linkt, wordt de landingspagina genoemd. Het is essentieel dat deze zo goed mogelijk aansluit bij de tekst in de ad, en dat deze ook op mobiele devices goed werkt. Leef u in: u klikt als consument zelf op een advertentie met het woord ‘Damesschoenen’, en u komt bij een pagina met zonnebrillen aan. Dan bent u toch ook weg? Zelfs een pagina met kinderschoenen zou niet toereikend zijn. Ook al staan er ergens anders op de site nog zulke prachtige damesschoenen. Zowel de bezoeker als de adverteerder en Google zelf hebben er belang bij dat er dan ook echt damesschoenen op de landingspagina te vinden zijn. Zorg daarom dat de ad altijd aansluit bij de landingspagina. Dat is de afwerking waar uw campagne om vraagt als u succesvol wilt zijn met zoekmachine-adverteren. Noem het ads-etiquette.

Stap 7: schrijf de ads, integreer Google Analytics en ga van start
Schrijf voor elk type dienst of product een advertentie die consumenten overtuigt te klikken. U heeft per titel 30 karakters, en per advertentie maximaal 90. Gebruik de campagnes en advertentiegroepen die u eerder heeft gemaakt. Per advertentiegroep schrijft u meerdere ads: het algoritme bepaalt welke combinaties tot het beste resultaat leiden.

Heeft u de advertenties geschreven, dan koppelt u Google Analytics aan uw website, zodat de resultaten van de campagne inzichtelijk worden. Dit biedt u de gelegenheid om in een later stadium bij te sturen. Is dat allemaal gelukt? Dan zet u de campagne live. Gefeliciteerd! Heeft u toch twijfels? Neem contact op met DTG.

Terug naar boven

Uw zoekmachine-advertenties optimaliseren

Gaat u uw advertenties verbeteren, zoom dan eerst weer even helemaal uit. Wat was ook alweer het doel van de campagnes? Het idee is dat u advertenties maakt die uw aanbod zo goed mogelijk koppelen aan de vraag. Want door dit te doen, werkt u aan de kwaliteitsscore van uw advertentie, en dat is waar het bij zoekmachine-adverteren om draait. Heeft u namelijk een hogere kwaliteitsscore, dan komt uw advertentie voor minder geld toch op de hogere posities tussen de andere advertenties te staan. Een goede strategie maakt het verschil tussen rendabele en onrendabele ads.

Optimaliseren doet u zowel in uw ads en uw website als daarbuiten. Plan de timing van uw advertenties, houd rekening met de marge die u heeft op de geadverteerde diensten en producten, en integreer uw zoekmachine-advertenties met uw andere online activiteiten. In deze sectie gaan we dieper op deze onderwerpen in.

Bod, kwaliteitsscore en rank score
Voordat we verder gaan, leggen we u even wat beter uit hoe dat nou precies zit met bod, kwaliteitsscore en ad rank score. Het draait allemaal om een simpele formule:

Ad rank score = Bod maximale kosten per klik x Kwaliteitsscore

Uw ad rank score bepaalt hoe hoog uw advertentie in de advertentielijst terecht komt. Heeft uw campagne een hogere ad rank score bij een bepaald zoekwoord dan die van uw concurrent, dan komt uw advertentie hoger te staan. Zo simpel is het.

De ad rank score wordt bepaald door 2 dingen, namelijk uw maximale bod per klik en de kwaliteitsscore. Als uw kwaliteitsscore hoger is, hoeft u dus minder te betalen om zichtbaar te worden. Het bod per klik is wat u maximaal wilt betalen voor 1 klik op uw advertentie. Kwaliteitsscore ligt iets ingewikkelder.

Uw kwaliteitsscore wordt door 4 factoren bepaald, namelijk uw click through rate of CTR, de relevantie van de woorden binnen de advertentiegroep, de relevantie van de landingspagina en uw historie als adverteerder. Ze hangen samen.

De 4 bepalende factoren voor een goede kwaliteitsscore

1. Zorg voor een goede doorklikratio
De CTR, click through rate of doorklikratio, is een belangrijk aspect van uw kwaliteitsscore. Het is het aantal kliks dat uw advertentie krijgt per vertoning. Een CTR van 2% is meestal al heel goed. Als uw ad aan 100 zoekmachinegebruikers wordt getoond, klikken 2 er op. Hoe hoger dit getal, hoe aantrekkelijker uw advertentie voor de consument.

2. Houd de structuur helder
De relevantie van de woorden binnen de advertentiegroep is een waarde die inschat of uw specifieke ad aansluit bij het onderwerp van de advertentiegroep. Hoe specifieker, hoe hoger deze waarde valt. Kies daarom altijd voor 1 onderwerp per advertentiegroep. Voor nieuwe onderwerpen maakt u nieuwe advertentiegroepen aan.

3. Maak er een zachte landing van
We zeiden het eerder al: uw landingspagina is de binnenkomer vanaf uw advertentie. U gaat op basis van de eerste resultaten van uw advertenties zien welke zoekwoorden het beste werken. Gebruik die zoekwoorden op uw landingspagina. Pas zo nodig de tekst op uw landingspagina aan, of maak een nieuwe pagina die u nog meer richt op dat onderwerp. Zorg er ook altijd voor dat uw website prettig is voor de mobiele gebruiker.

4. Houd uw reputatie hoog bij de zoekmachine
Ten slotte speelt uw adverteerdersgeschiedenis een rol in uw kwaliteitsscore. Plaatst u, of uw dienstverlener, vaak goede advertenties in de zoekmachines, dan gaat de zoekmachine er op den duur van uit dat u dit in de toekomst zult blijven doen. Het loont daarom om slecht presterende advertenties gaandeweg te verwijderen.

Terug naar boven 

Een ad rank rekenvoorbeeld
In de onderstaande tabel staan 4 fictieve ondernemers weergegeven die voor hetzelfde zoekwoord ads hebben gemaakt met daarop een bod per klik. Ondernemer A, biedt € 4,- maar heeft met een kwaliteitsscore van 1 de laagste ad rank score (4 x 1 = 4), zie hierboven de formule van de ad rank score. Ondernemer C, daarentegen, heeft maar € 2,- geboden. Maar door de kwaliteitsscore van 6 heeft deze ondernemer wel de hoogste ad rank score. Ondernemer C belandt op de hoogste plek in Google. U ziet hier dat het loont om te investeren in de kwaliteitsscore, omdat u zo zelfs met een laag bod hoog kan scoren.

    Ondernemer         Bod in €         Kwaliteitsscore         Ad rank score     
A 4 1 4
B 3 3 9
C 2 6 12
D 1 8 8

 

Ook interessant: de prijs die u uiteindelijk per klik betaalt. Daarvoor geldt de volgende formule:

Prijs per klik = Ad rank onder u/uw kwaliteitsscore + 1ct

Ook hier is een hoge kwaliteitsscore interessant, want hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager uw kosten per klik. In het bovenstaande voorbeeld betaalt Ondernemer C bijvoorbeeld € 9/6 +1 ct = € 1,51, maar Ondernemer B, de tweede in de ad rank scorelijst, betaalt € 8/3 + 1ct, wat neerkomt op € 2,68. Ondernemer C betaalt dus lagere kosten per klik dan ondernemer B, en staat gemiddeld bovendien hoger in de lijst. Dat komt puur door de kwaliteitsscore. De conclusie is dat als u uw zoekmachine-advertenties wilt optimaliseren, u veel inzet op het verbeteren van de kwaliteitsscore.

Conversies optimaliseren met analytics
Zoals we in de vorige paragraaf aan de hand van een voorbeeld laten zien, biedt een hogere kwaliteitsscore meer waarde voor een lager budget. Die kwaliteitsscore verbetert u door te werken aan een hogere CTR, een relevantere landingspagina, scherp afgebakende advertentiegroepen en, als gevolg daarvan, een goede reputatie als adverteerder. Om dit te doen, heeft u inzicht nodig in wat u doet. Daarvoor gebruikt u data uit een metrics-programma zoals Google Analytics. Deze gebruikt u om de trends in de gaten te houden wat betreft uw kliks, CTR, kosten per klik, budgetuitgaven, locaties, geslacht van de bezoeker, apparaat van de bezoeker, ranking en niet te vergeten: conversies. Dat zijn de doelen die u instelt in uw metrics-programma. Bijvoorbeeld een aankoop, een telefoontje, een e-mail of een download van een bestand.

Plan de route tot aankoop
Iemand converteren betekent letterlijk iemand overhalen tot een bepaald gedrag. In ads-termen is dat zorgen dat bezoekers op uw site doen wat u wilt. Dat kan nooit voor 100%; u gaat de klant niet dwingen. Maar u kunt alles wel zo opzetten dat de consument vreedzaam naar uw doel begeleid wordt. Vooral consumenten die al tot actie geneigd waren. In de fysieke wereld heeft de eerste blik op de gevel van uw winkel invloed op het koopgedrag van de consument. Zo heeft uw zoekmachine-advertentie invloed op de uiteindelijke conversie. In de eerste plaats, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, gaat dat over de mate van match tussen de advertentie en de landingspagina, vanuit het perspectief van de consument. Want u zet op de gevel van uw elektrabedrijf toch ook niet dat u bloemen verkoopt? Correct afgebakende ads trekken de juiste klanten.

Een voorbeeld van hoe het moet. Een Google-zoeker typt op de Iphone ‘tuinhuisje kopen’ in en ziet een ad met ‘tuinhuisjes op maat. Bel nu’. Ze klikt erop en komt op een mobiele website van een timmerman met als pagina-onderwerp: ‘tuinhuisjes op maat laten maken’. De url is timmerman.nl/tuinhuisjes-op-maat. Sluit dus precies aan. Op de pagina ziet de consument veel mooie foto’s van tuinhuisjes die deze timmerman eerder heeft gemaakt. Er staan teksten bij die aangeven welke types hout voor de verschillende huisjes zijn gebruikt. Het formaat is aangegeven, waar ze gebouwd zijn en wat de opdracht was. De consument raakt geïnteresseerd en wil een offerte aanvragen voor een dergelijk tuinhuisje. Onderaan de pagina ziet ze een lichtbruine button met ‘bel nu’ erop. Ze klikt en het nummer verschijnt op haar telefoon, klaar om te bellen. Zal ze het doen? Uiteraard is dat voor elke klant verschillend, maar deze potentiële klant heeft nu al op 3 punten de uitnodiging gekregen om te bellen. In de ad, op de button en in het belmenu van haar eigen telefoon. De drempel is dus lager. Doorlopen 100 consumenten een soortgelijk traject, dan zul je een toename gaan zien in het aantal telefoontjes. Vanaf de ad tot aan de belknop is de route zo uitgestippeld dat mensen sneller de telefoon pakken. Bellen was het conversiedoel.

Voor elk doel kunt u uw gebruikerstraject verbeteren. Misschien heeft u een complex product in de aanbieding, waarvoor u liever eerst duidelijke productbeschrijving toestuurt. Of wie weet bent u altijd druk in de weer en is een e-mail voor u gemakkelijker. Een combinatie is mogelijk, dan stippelt u met meerdere advertenties en meerdere landingspagina’s diverse routes uit over uw website. En met analytics volgt u hoe de bezoekers de trajecten afleggen. En als ze afhaken: waar ze dat doen. Dat komt dan overeen met een specifiek onderdeel van uw website, waar u dan gaat kijken. Zo kunt u op elk punt in het traject uw verbeteringen aanbrengen.

De oorsprong van uw beller traceren met dynamische call tracking
Door de trajecten te bekijken die uw websitebezoekers doorlopen totdat ze uw doel vervullen, krijgt u inzicht in de sterke onderdelen van uw site in combinatie met uw advertentie. Maar stel dat iemand u belt vanaf de desktopsite, hoe weet u dan op welk punt hij besloot de telefoon te pakken? Dat is niet te zien, tenzij u dynamische call tracking gebruikt.

Met dynamische call tracking stelt u het telefoontje in als conversiedoel. Dat werkt zo: u krijgt meerdere telefoonnummers. Deze worden doorverbonden naar uw eigen bedrijfsnummer. Klanten kunnen dus verschillende nummers draaien om u te bereiken. Op verschillende plekken op internet komen die verschillende nummers te staan. Zo kan er bijvoorbeeld in de ad zelf een ander nummer komen dan onderaan uw website. En op uw contactformulier weer een andere. Via analytics wordt automatisch gemeten welke nummers het meeste worden gebeld. En deze informatie gebruikt u om uw conversietraject te optimaliseren.

Met dit systeem is het mogelijk om uw telefoontjes terug te luisteren. Daarmee kunt u bijvoorbeeld inschatten wat er goed ging in een gesprek, en waar de verbeterpunten liggen.

De kracht van remarketing
Maar laten we eerlijk zijn. De weg tussen “ik ben me aan het oriënteren op producten als deze” en “ik schaf dit product hier aan” kan lang zijn. Zeker als het om grotere bedragen gaat. Daarom is het een nogal ambitieuze doelstelling dat first-time websitebezoekers een aankoop doen of zelfs bellen. Ziedaar remarketing. Een van de krachtigste middelen om uw conversie te verhogen.

Bij een bezoek plaatst vrijwel elke website cookies op de computer of het device van de bezoeker. Gebruikers geven hier via de cookieverklaring toestemming voor. Functionele cookies versnellen de laadtijd van de site. Marketingcookies onthouden of een bepaalde bezoeker op de site of pagina in kwestie is geweest. Die zet u in voor remarketing. Dat houdt in dat u het bod verhoogt op zoekwoorden aan mensen die al eerder interesse toonden voor uw product. Of dat u via display-advertenties banners toont aan eerdere bezoekers van uw site.

Dat pakt bijvoorbeeld zo uit: een bezoeker zoekt voor 2 minuten naar schoenen op de website van een winkel in zijn buurt. 1 specifiek paar houdt zijn aandacht langer vast. Hij klikt op de foto. Dan klikt hij weg. Hij gaat even koken, en opent later op de avond Facebook. Daar verschijnt in de tijdlijn een advertentie voor precies die schoenen die hij net bekeek. Hij wordt herinnerd aan zijn interesse, maar klikt er nu even niet op. De volgende avond verschijnt de ad van de schoenen opnieuw, ditmaal op een nieuwswebsite. Hij klikt er nogmaals op en bekijkt de website voor de tweede keer. Maar het wordt laat, dus hij gaat naar bed. De volgende dag, op weg naar zijn werk, denkt hij opnieuw aan de schoenen. Die avond, op weg naar huis, komt hij langs de winkel van de site in kwestie. Hij gaat toch even naar binnen om ze te passen. Meteen verkocht, loopt hij trots de winkel uit op zijn nieuwe lederen voetbekleding.

Wat gebeurde hier? ‘Meteen verkocht’ was niet helemaal ‘meteen’. Dit was de 4e keer dat deze consument met de schoenen in aanraking kwam. Maar de advertentie is maar 1 keer aangeklikt. De cookies op zijn computer hadden voor de winkel geregistreerd waar zijn interesse lag. Dit signaal kwam door bij een display-advertentiecampagne van de winkel, die specifiek naar hem de advertentie van deze schoen verzond. 2 keer was in dit geval genoeg om bij de klant te blijven hangen. Dat kwam primair door zijn voorkeur voor deze schoenen, maar de remarketing gaf deze consument een extra duwtje in de rug.

Door mensen aan hun eigen interesse te herinneren, levert remarketing hogere conversieratio’s op. En dat effect neemt verder toe naarmate potentiële klanten een advertentie vaker zien. Gemiddeld verdubbelt de aankoopratio als consumenten 5 keer klikken. Maar dat niet alleen, uw merk wordt er sterker van. Bezoekers blijven namelijk herinnerd worden aan uw goede diensten en producten. En dan vooral mensen die al eerder interesse hebben getoond. Dat is een enorm voordeel van remarketing.

Zoekmachine-adverteren en de privacy van uw bezoekers
Sinds 25 mei 2018 geldt in de EU een geüpdatete privacywet. Die houdt verband met zoekmachine-adverteren, en dan vooral remarketing. Alle consumenten die in aanmerking komen voor remarketing moeten hier via de cookiewall toestemming voor geven, specifiek voor marketing-gerelateerde cookies. De praktijk leert dat consumenten dit over het algemeen geen probleem vinden. Wij hebben bij DTG sinds de invoer van deze wet een kleine afname gemeten van remarketing-verkeer, maar remarketing blijft een effectieve advertentie-techniek. Het is belangrijk om in uw achterhoofd te houden dat u als ondernemer verantwoordelijk bent voor het naleven van deze wet. Plaats dus uw cookiewall en privacyverklaring, en zorg dat uw bezoekers zich bewust zijn van uw marketingactiviteiten. DTG kan u hierbij helpen.

Zie zoekmachine-advertenties als onderdeel van uw bredere marketingstrategie
Om de impact van uw zoekmachine-advertenties zo hoog mogelijk te houden, is het slim om uw vizier af en toe verder open te zetten. Peil hoe uw campagnes zich verhouden tot uw andere on- en offline marketing. Let daarbij vooral op uw marges en acties, en combineer uw activiteiten met SEO, social media, uw nieuwsbrief en uw klantreviews. Ze zijn samen meer dan hun som der delen.

Hoe verhoudt SEA zich tot SEO?
Zoekmachine-adverteren of SEA is niet te verwarren met SEO, search engine optimization, maar die 2 ondersteunen elkaar wel. SEO gaat over het zo opbouwen van uw website dat deze uit zichzelf hoog scoort op de zoekmachines. Dus zonder betaalde advertenties. Dit wordt de organische zoekresultaten genoemd. Daar zijn allemaal foefjes voor, zoals het schrijven van goede tekst, het verzorgen van off-page SEO, en het optimaliseren van uw site voor mobiele apparaten. SEO is een handig alternatief wanneer een zoekwoord erg duur is. Wel is er in dat geval ook organisch veel concurrentie.

Bij SEO draait het er net als bij SEA om dat u de best mogelijke ervaring biedt, inclusief relevante informatie. Uw bezoeker wil snel en gemakkelijk vinden wat hij of zij zoekt. Net als bij advertentiegroepen is een goede structuur hiervoor belangrijk. Hij of zij wil met mooie foto’s verleid worden om met u in zee te gaan. In de organische zoekresultaten houdt Google rekening met het gedrag van de websitebezoekers. Blijven ze lang op de pagina’s hangen, of vertrekken ze direct? Bekijken ze meerdere pagina’s? Bekijken ze video’s? Vullen ze formulieren in? Worden er aankopen gedaan? Hoe meer er met de site wordt geïnteracteerd, hoe beter dit is voor uw organische vindbaarheid.

Het is zowel voor SEO als SEA het handigst om de paginastructuur van uw website overeen te laten komen met die van uw SEA-campagnes. Heeft u bijvoorbeeld een ad met als zoekwoord ‘plisségordijnen’? Link die dan naar een webpagina met als url ‘/plisségordijnen’. En vul deze pagina met tekst en foto’s over dat onderwerp. Ook geeft u bijvoorbeeld met interieur.nl/gordijnen/plisségordijnen 3 hiërarchische lagen aan. U verhandelt interieurartikelen, laag 1, met daarbinnen gordijnen, laag 2 en daarbinnen weer plisségordijnen, laag 3. Zet daar dan een campagne ‘interieur’ met advertentiegroep ‘gordijnen’ en ad ‘plisségordijnen’ tegenover. Het kan zijn dat u bepaalde onderdelen niet extra wilt promoten; dan laat u die weg. Houd dan wel de structuur van uw ads intact.

Zoals we in een eerdere paragraaf al aangaven, is de kwaliteit van de landingspagina belangrijk voor de kwaliteitsscore van de ad. Om die kwaliteit te bereiken, zorgt u voor een goede pagina- en websitestructuur. Daarom is moeite die u steekt in de verbetering van uw SEO voordelig voor uw SEA. Andersom: als u met SEA en remarketing consistent meer bezoekers naar uw site leidt en naamsbekendheid opbouwt, heeft dat meestal ook goede invloed op positie van de site in de organische resultaten.

SEA en SEO gaan uitstekend samen. Ze versterken elkaar en je zou zelfs kunnen zeggen dat de ene niet zonder de andere kan. Beide draaien om overzicht en structuur. Bovendien werken ze allebei met zoekwoorden. Het is daarom niet gek om te zeggen dat investeren in goede SEO zijn vruchten af zal werpen voor uw zoekmachine-advertenties. En rankt uw bedrijf organisch goed op bepaalde woorden? Dan kunt u uw SEA-budget verschuiven naar andere onderwerpen.

Terug naar boven

Integreer uw andere marketingactiviteiten
Uw zoekmachine-advertenties zijn het effectiefste als u diensten en producten levert die goed in de markt liggen. En dat komt niet alleen doordat u bezoekers dan sneller overtuigt tot een aankoop. Is uw aanbod goed, dan zullen klanten sneller terugkomen, langer op uw site rondhangen en betere reviews geven. Dat is allemaal bevorderlijk voor de effectiviteit van uw ads. U kunt dit effect verder versterken door uw klanten op meerdere fronten te overtuigen en naar uw site te leiden, om ze vervolgens remarketing-ads te sturen.

Goede reviews verhogen de kwaliteitsscore
Maakt uw bedrijf actief gebruik van reviews, dan vertonen Google en Bing uw sterren in de zoekresultaten. Dit gebeurt alleen als uw onderneming een gemiddelde reputatie heeft van 3,5 sterren of meer. Een vertoning van een goede hoeveelheid sterren verhoogt de kans dat mensen op uw advertentie klikken. En een hogere click through rate verhoogt de kwaliteitsscore van uw ad, en leidt uiteindelijk tot lagere kosten per klik. Maakt u gebruik van meerdere reviewsystemen tegelijk, dan nemen de zoekmachines het gemiddelde van het aantal sterren voor de vertoning. Reviews hebben veel voordelen, vooral als u er slim en respectvol mee omgaat. Onthoud in ieder geval dat uw ads er effectiever mee draaien. Overweeg bij het zoekmachine-adverteren altijd om er een onafhankelijk onlinereviewsysteem bij te gebruiken. DTG biedt dit aan.

Kortingsacties versterken de CTR
Mensen klikken graag op ads waarin een kortingspercentage wordt aangeboden. Staat er bijvoorbeeld, Nu 40% korting op een ad van schoenen, en hebben de omliggende ads dat niet? Dan gaat uw CTR zo met percentages omhoog. Maar dan moet het natuurlijk wel kloppen. Zoekmachines lezen het anders direct op de landingspagina, en dan verdwijnt uw ad uit de rankings. Dat is slecht voor de reputatie van uw account, en zal uiteindelijk uw andere ads negatief beïnvloeden.

Het is zaak om uw ads goed aan te laten sluiten bij uw daadwerkelijke acties. Dan werkt voordeel 2 kanten op. U trekt ten eerste meer klanten met de actie. Zij leren uw zaak kennen, en komen bij een goede ervaring vaker terug. Ten tweede verhoogt u de CTR van uw zoekmachine-advertenties, en krijgt u meer zichtbaarheid online. Dit is weer goed voor de merkherkenning en het succes van uw ads in de toekomst. Daarom is het altijd aan te raden om uw acties volop te integreren met zoekmachine-advertenties.

Retarget de geïnteresseerde bezoeker
Door remarketing verbetert de CTR. Dit is nog voordeliger als u het inzet bij bezoekers die via andere kanalen op uw website zijn terechtgekomen: dan betaalt u immers niet voor die eerste kliks. Social media zijn effectief om bezoekers te trekken, en ook offline marketing en nieuwsbrieven zijn hier een goede toevoeging. Door uw zoekmachine-advertenties en uitingen via andere kanalen slim te timen en goed op elkaar af te stemmen, kunnen uw sales zo’n 107% oplopen.

Houd uw return on ad spend in de gaten
Bij zoekwoord-advertenties gaat het u niet alleen om zichtbaarheid. Uiteindelijk wilt u dat uw kosten opwegen tegen de baten. Dat betekent dat genoeg ad-klikkers uiteindelijk een aankoop doen om het geheel winstgevend te maken. Want daarmee creëert u de situatie waarbij elke euro investering meerdere euro’s oplevert. De formule is simpel:

Return on ad spend = inkomsten van adverteren / kosten van adverteren

De kosten van de advertenties vindt u in uw adsprogramma. Om de inkomsten van de advertentie in een bepaalde periode te kwantificeren, moet u over die periode 3 dingen weten. Het eerste is het aantal conversies dat u via uw ads u heeft verkregen. U kunt dit terugvinden in analytics. Het tweede, dat u misschien moet schatten, zijn de inkomsten die u per conversie heeft verkregen. Bijvoorbeeld: hoeveel van de bellers neemt iets af, en wat geven zij gemiddeld uit? Dat cijfer vermenigvuldigt u met het conversiecijfer: in dit geval het totaal aantal bellers voor alle kliks samen. Als u aankopen als conversie had ingesteld, hoeft u het tweede cijfer niet te schatten. U kunt dan gewoon de totale inkomsten delen door het aantal kopers. Het derde cijfer dat u zoekt, zijn de kosten die u maakt voor het aantal verkopen in kwestie. U hoeft hier uw advertentiekosten niet nogmaals bij te rekenen, maar wel alle andere kosten. U berekent de inkomsten van het adverteren door al uw investeringen af te trekken van alle uitgaven die uw ads-klanten hebben gemaakt. Oftewel:

Inkomsten van adverteren =

(totaal aantal conversies * inkomsten per conversie) – (totaal aantal conversies * kosten per conversie)

Deze inkomsten deelt u door de advertentiekosten, en dan heeft u uw return on ad spend. Een voorbeeld: een ondernemer geeft € 500,- per maand uit aan ads. Hij krijgt hiervan 100 bellers, waarvan er 10 een aankoop doen van € 200,- gemiddeld. Productiekosten voor deze aankopen zijn gemiddeld € 100,-. De inkomsten via de ads zijn nu: (10 * 200) - (10 * 100) = € 1000,- en de return on ad spend is 1000/500 = 2. Voor elke euro die deze ondernemer aan ads investeert, krijgt hij er 2 terug. Genoeg reden om de investering te verhogen.

Terug naar boven

Hoe helpt DTG?
Het opzetten en het in stand houden van een effectieve zoekmachine-advertentiecampagne heeft wat voeten in de aarde. De concurrentie is in sommige sectoren moordend, en het vereist wat kennis en handigheid om hier effectief mee om te gaan. U moet uw privacyverklaring op orde hebben. Het is belangrijk om te voorkomen dat u in een negatieve ads-spiraal terechtkomt. Is uw kwaliteitsscore niet voldoende, dan loopt u het risico dat u steeds meer moet investeren voor hetzelfde resultaat. Heeft u hier zelf geen kennis over, en heeft u geen tijd om u zich de vaardigheden eigen te maken, dan loont het om een professionele partij in de arm te nemen. U verdient de kosten van de campagnemanagers van DTG direct terug doordat zij in korte tijd een hoge kwaliteitsscore realiseren voor uw ad. Zij hebben veel ervaring met mkb-diensten en kennen het werkveld door en door. Dit zorgt voor lagere kosten per klik en een hogere ranking op de zoekmachines. Bovendien adviseren ze u over de haalbaarheid van uw ideeën en helpen ze u uw eigen doelen te formuleren en te bereiken. DTG biedt zoekwoord- en displayadvertenties van Google en Bing. Dit kan voor alle budgetten, startend bij € 150,- per maand voor minimaal 6 maanden.

DTG is Google Premier Partner
Google heeft in elke land een klein aantal aangewezen Premier Partners. DTG, met haar uitgebreide dienstverlening voor het mkb, is er daar in Nederland al jarenlang 1 van. Dat betekent dat onze medewerkers een Google-certificaat hebben voor Google Ads, en deze kennis up-to-date houden. Bovendien bieden wij gratis de service van dynamische call tracking, en koppelen wij analytics voor u. Ook bieden wij de dienst van het privacy-proof maken van uw DTG-site. Voor de lagere budgetten, startend bij € 150,- per maand, werken wij met een automatisch biedingssysteem. Dat houdt in dat er op grote schaal, met hulp van kunstmatige intelligentie wordt geoptimaliseerd. Dit houdt de CTR hoog, en daarmee de kosten per klik zo laag mogelijk. Wij bereiken over het algemeen een minimale CTR van 2,5%, wat hoog is. Dat maakt ons tot een goede partij om Google Ads aan uit te besteden.

Hoe werkt het Ads-traject bij DTG?
U heeft een vooraf bepaald aantal contactmomenten met uw campagnemanager, dat samenhangt met uw budget. Het principe is voor elke klant hetzelfde: we werken continu aan de best mogelijke kwaliteitsscore voor uw specifieke doelstellingen. Dat begint al bij de intake. 
We plannen een gesprek waarbij we doornemen wat uw onderneming levert. Uw unique selling points zijn leidend. Die maken u tot wie u bent, en onderscheiden uw campagne online. We bespreken uw doelgroep en de regio waar u wilt adverteren. Ook kijken we of eventuele acties goed bij uw campagne aansluiten. Na dit gesprek ontvangt u binnen 5 werkdagen een plan en heeft u 5 werkdagen om te reageren. Zijn alle afspraken afgestemd, dan gaat de campagne van start.

De eerste maand liggen de verwachtingen laag. Dit is het moment waarop de advertenties worden gekalibreerd en geoptimaliseerd. U betaalt nog relatief hoge kosten per klik. Dit is normaal, en wordt snel beter. Wat u uiteindelijk per klik betaalt, is met name afhankelijk van de concurrentie in uw branche.

Afhankelijk van het budget, komen er een aantal vervolggesprekken, waarin we opnieuw kijken naar de doelen. Worden de conversies gehaald? Zijn aanpassingen raadzaam? Tijdens dit gesprek maakt u eventueel keuzes die ons helpen om de campagne verder te finetunen.
Kiest u ervoor om voor een langere duur zoekmachine-advertenties af te nemen, dan heeft u de mogelijkheid nieuwe producten te introduceren, acties tijdelijk te laten lopen, nieuwe doelgroepen aan te spreken enzovoorts. In dat geval denkt de campagnemanager strategisch met u mee. U haalt dan op de lange termijn meer uit uw budget.

Afsluitend
Als u hier bent aangeland, dan heeft u duidelijk veel interesse voor zoekmachine-adverteren. Dat vinden wij niet gek, want het is een interessant onderwerp met lucratieve facetten dat best wat aandacht verdient. En al gaat u wellicht niet zelf aan de slag, het is wel goed om te weten waar u het over heeft als u zoekmachine-adverteren gaat uitbesteden. Wilt u van ons meer over dit onderwerp weten, dan raden we u aan om deze website in de gaten te houden. We verwijzen u daarnaast graag door naar Google en Bing als u meer details wilt over zoekmachine-adverteren, of hoe dit er in deze zoekmachines in de praktijk uitziet. En uiteraard helpen we u graag als u zelf een advertentietraject op wilt tuigen. U kunt ons hiervoor bereiken op 020 408 64 00.

 

Wat betekenen al die termen? De complete woordenlijst

Advertentiegroep. Een set zoekwoorden, advertenties en biedingen die u in 1 groep beheert. U kunt meerdere advertentiegroepen hebben in 1 campagne.

Ad rank score. De uitkomst van de vermenigvuldiging van het bod en de kwaliteitsscore. De advertentie met de hoogste ad rank verschijnt gemiddeld het hoogste in de zoekresultaten.

Bestemmings-url. Het www-adres dat u koppelt aan uw advertentie, zodat klikkers op de landingspagina terechtkomen.

Breed zoeken. Dit is de basisstand voor zoekwoorden in advertenties. Breed zoeken betekent dat de ads worden vertoond voor meerdere verwante zoektermen die de consument invult. Uw ad kan al vertoond worden als het woord voorkomt in de zoekterm van de consument.

Bod. Het maximale bedrag dat u als adverteerder wilt betalen voor 1 klik. In de praktijk valt het bedrag lager uit dan het bod.

Bouncepercentage. Dit percentage geeft een indicatie van het succes van uw landingspagina. Het beschrijft hoeveel bezoekers maar naar 1 pagina kijken voordat ze weggaan, vaak maar voor enkele seconden. Het is bepalend voor uw SEO, maar wordt voor SEA niet meegenomen. Wel geeft het bouncepercentage van uw landingspagina een belangrijke indicatie over hoe succesvol uw SEA-campagne zal zijn.

Campagne. In Ads-terminologie is een campagne een reeks advertentiegroepen die samen 1 onderwerp, budget en geografische targeting hanteren. U kunt per account meerdere campagnes instellen.

Click through rate (CTR). De klikfrequentie in procenten. Dit cijfer geeft weer hoeveel van de mensen die uw ad zien, er daadwerkelijk op klikken. De CTR vormt een belangrijk deel van de kwaliteitsscore.

Cookies. Kleine tekstbestandjes die op de computers van webgebruikers worden opgeslagen om te helpen bij het opslaan van voorkeuren en surfgedrag. Er bestaan verschillende soorten cookies, namelijk 1) voor het functioneren van de website, 2) voor het opslaan van voorkeuren zoals taal van de site en 3) voor marketingdoeleinden zoals remarketing.

Cost-per-mille (CPM). De prijs voor 1000 vertoningen van uw banneradvertentie in het display-advertentiemodel.

ConversieBij zoekmachine-adverteren is een conversie een vooraf bepaald doel dat de adverteerder instelt om te kijken of de zoekmachine-advertenties succesvol zijn. Het zijn handelingen die de bezoeker verricht, zoals bellen, inschrijven voor een nieuwsbrief, of een aankoop doen.

Conversieratio. Het aantal conversies per advertentieklik.

Cost-per-click (CPC). Het bedrag dat u betaalt voor een klik op uw advertentie. Kan ook afgekort worden als PPC, price-per-click.

Dagbudget. Het gemiddelde bedrag dat u per dag per campagne uitgeeft. U stelt dit zelf in. Soms wordt dit bedrag op een bepaalde dag overschreden met maximaal 200%, maar dan wordt dat in diezelfde maand gecompenseerd.

Exact zoekwoordDit is een specifieke stand voor zoekwoorden in advertenties. Exact zoekwoord betekent dat de consument uw ad kan gaan zien wanneer hij of zij precies dit woord of deze woordenreeks invult, met niets erbij. Meervouden en vervoegingen worden geaccepteerd. U geeft dit aan door de woordenreeks tussen haakjes te zetten.

Kwaliteitsscore. De kwaliteitsscore is een indicator van de relevantie en de gebruiksvriendelijkheid van uw ad in combinatie met uw landingspagina. Een hogere kwaliteitsscore zorgt doorgaans voor lagere kosten en een hogere positie in de zoekmachine.

Landingspagina. De pagina van uw website waar bezoekers terechtkomen nadat ze op uw ad hebben geklikt. U koppelt deze via de url aan de ad. Zorg dat deze ook op mobiele telefoons goed werkt.

Locatietarget. De instelling in zoekmachine-advertentiecampagnes die bepaalt op welke fysieke locatie advertenties worden getoond.

Metrics. De data die op de achtergrond worden gegenereerd over ad-kliks, websiteverkeer, conversies, doelgroepen, locaties van gebruikers en andere relevante informatie. Deze data worden gebruikt om zoekmachine-advertentiecampagnes te optimaliseren.

Modifier voor breed zoekenDit is een specifieke stand voor zoekwoorden in advertenties. Modifier voor breed zoeken betekent dat de ads worden vertoond wanneer de consument dit zoekwoord invult. Woordvolgorde speelt hier geen rol. U een zoekwoord dit kenmerk door een plusteken voor het woord te plaatsen. Dit mag meerdere keren per advertentie.

Organische zoekresultaten. De zoekmachine-resultatenlijst die na de zoekmachine-advertenties wordt getoond. Door middel van zoekmachine-optimalisatie verhogen ondernemers de kans om hoog te scoren in deze lijst.

Remarketing. Remarketing is de online strategie waarbij websitebezoekers na het verlaten van de website advertenties van die website te zien krijgen. Dit gebeurt via het verhogen van het bod voor deze groep.

Relevantie. De mate waarin uw advertenties, uw website en uw aanbod overeenkomen met waar iemand naar zoekt.

Responsieve zoekmachine-advertenties. Een door kunstmatige intelligentie gedreven, nieuwe manier van opstellen van zoekmachine-adverteren. Bij deze methode geeft de adverteerder meerdere mogelijke ad-teksten op, en test het systeem de beste combinaties per doelgroep.

SERP. De ‘search engine results page’, oftewel de pagina die zoekers zien nadat ze een zoekwoord hebben ingevuld. Dit is waar zoekmachine-advertenties verschijnen.

SEA. Afkorting voor Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine-adverteren.

SEO. Afkorting voor Search Engine Optimization. Dit is de verzameling van alle handelingen die marketeers verrichten om de positie van een website op zoekmachines te verbeteren.

SEM. Afkorting voor Search Engine Marketing. De som van handelingen gericht op opvallen in de zoekmachines. Meestal samengevat door SEO plus SEA, maar ook reviews en online profielen vallen hieronder.

Uitgebreide tekstadvertenties. Een recente Google-update, waarbij uw zoekmachine-advertentie meer ruimte inneemt. Adverteerders kunnen hierdoor meer woorden toevoegen en profiteren van een hogere CTR.

UitsluitingszoekwoordDit is een specifieke stand voor zoekwoorden in advertenties. Uitsluitingszoekwoord betekent dat de ads niet worden vertoond wanneer de consument dit zoekwoord invult. Het is een manier om uw dienstverlening te specificeren. U geeft dit aan door een minteken voor het woord te zetten.

Vertoningen. Het aantal weergaven van uw advertenties. Telkens wanneer uw advertentie op een pagina met zoekresultaten of op een andere site wordt weergegeven, geldt dit als één vertoning. Voor een vertoning betaalt u niets.

WoordgroepDit is een specifieke stand voor zoekwoorden in advertenties. Woordgroep betekent dat de ads kunnen worden vertoond wanneer de consument deze precieze woordenreeks invult, met eventueel woorden ervoor of erna. U geeft dit aan door het woord tussen dubbele aanhalingstekens te zetten.

Zichtbare url. Het internetadres dat in het groen in de zoekmachine-advertentie staat.

Zoekvolume. Het aantal keer dat binnen een bepaalde periode op een bepaald zoekwoord wordt gezocht.

Zoekwoord. Een woord of een zinsdeel dat sterk met uw dienst of product verwant is. Zoekwoorden werken als de trigger om uw advertentie weer te geven of niet. Relevantie is daarbij leidend.

Heeft u vragen of wilt u contact?

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.30 via onze klantenservice. Wilt u weten wat een Google Ads-campagne voor uw bedrijf kan betekenen? Onze Ads-specialisten kunnen een gratis Google Ads-check uitvoeren en geven u graag advies. 

Geplaatst in:
  • Online Adverteren