Sluit 2017 succesvol af met SEA

Zo stem je je campagne af op de feestdagen

Datum
01 december 2017
Sluit 2017 succesvol af met SEA

Voor mij is december een dure maand. Maar voor jou als ondernemer kunnen de feestdagen heel voordelig uitpakken. Wist je dat ruim 80% van het winkelend publiek online inspiratie opdoet voor decembercadeaus? Als jij je SEA-campagne daarop afstemt, vergroot je de kans op een succesvol einde van 2017. Ik geef je 3 tips om in december het maximale uit je AdWords-campagne te halen.

1. Focus op goed, niet op goedkoop

Geef je de voorkeur aan een goed of een goedkoop cadeau voor de feestdagen? De meeste internetgebruikers zoeken naar het eerste, blijkt uit onderzoek**. Dus ligt in jouw AdWords-campagne de nadruk op acties en aanbiedingen, bijvoorbeeld door zoekwoorden als ‘korting’ en ‘goedkoop’? Pas je zoektermen dan aan voor december. Verander ‘goedkope muziekinstallatie’ bijvoorbeeld in ‘beste muziekinstallatie’.

Online aankopen marketingfacts
Online aankopen zitten in de lift. Bron: Marketingfacts

Maar we zoeken niet alleen naar cadeaus van kwaliteit. Ik geef bijvoorbeeld graag iets origineels, unieks of persoonlijks. En met mij vele anderen, want zoekwoorden als ‘uniek cadeau’ en ‘origineel cadeau’ stegen afgelopen jaar zo’n 80% in populariteit. Verwerk dit in je SEA-campagne, bijvoorbeeld door ‘persoonlijke sieraden’ of ‘originele fotocadeaus’ toe te voegen aan je zoekwoorden.  

2. Zet in op remarketing
Al vanaf de eerste week van november ga ik op zoek naar cadeaus voor de feestdagen. Ik schrijf me in voor nieuwsbrieven, maak wensenlijstjes aan en gooi producten in mijn winkelwagen – om vervolgens de site weg te klikken. Jouw (potentiële) klant doet dit waarschijnlijk ook. Zorg er dus voor dat hij of zij ook voor de daadwerkelijke aankoop, enkele weken later, weer jouw website bezoekt.

Dit doe je door remarketing in te zetten. Plaats gerichte advertenties op andere websites waar je bezoekers ook komen en lok ze terug naar je website. Of maak lijstjes van mensen die te vroeg het betaalproces verlieten (zoals ik) en doe hen een speciale aanbieding.


Google legt uit hoe je een remarketingcampagne opzet in AdWords. Bron: YouTube

3.  Bod en budget
De positie van jouw advertentie boven de zoekresultaten heet de Ad Rank. Deze wordt bepaald door twee factoren: de kwaliteitsscore van je advertentie (Quality Score) en je maximale bod. De kwaliteitsscore wordt bepaald door de verwachte klikfrequentie, de relevantie van de advertentie en de kwaliteit van de landingspagina. Het maximale bod kun je handmatig instellen of automatisch laten bepalen.

Ad rank
De Ad Rank wordt bepaald door de max. CPC en Quality Score. Bron: Frankwatching

Hoe beter je Quality Score, hoe groter de kans op een goede Ad Rank, maar ook hoe lager het bedrag dat je aan Google betaalt. Maar je bent niet de enige die rond december zijn of haar campagne aanpast of opvoert. Realiseer je daarom dat de CPC (kostprijs per klik) een stuk hoger kan zijn dan je gewend bent. Ervan uitgaande dat je Quality Score optimaal is, zal je ook je maximale bod moeten verhogen om mee te blijven dingen in de AdWords-veiling. Maar! Bij een hogere CPC ben je sneller door je maandbudget heen. Het zou zonde zijn als je halverwege de decembermaand niet meer vertoond wordt. Wij kunnen je met de gratis SEA-check adviseren over de beste strategie.

SEA-check
Is jouw SEA-campagne klaar voor de feestdagen? Heb je een passende biedstrategie gekozen en gebruik je relevante zoekwoorden? Als je hierover twijfelt, raden wij je de gratis SEA-check van DTG aan. Onze specialist kijkt of je nog op kosten kunt besparen en hoe je je onderscheidt van je concurrenten. Zo geef je je omzet in de laatste maand van 2017 nog een boost.

Doe de gratis SEA-check

* https://mediaweb.nl/blog/online-marketing-tips-voor-de-feestdagen/
**https://www.thinkwithgoogle.com/articles/marketing-guide-holiday-shopping-2016.html#sthash.C9Q7JtJZ.dpuf

Geplaatst in:
  • Online Adverteren
  • Online Klantinteractie
  • Online Vindbaarheid
  • Website en Webshops