De gevolgen van uw bedrijfsnaam veranderen

Tips voor uw online vindbaarheid

Datum
14 juni 2017
Met onze tips blijft uw bedrijf ook na een naamswijziging online vindbaar.

Redenen om uw bedrijfsnaam te veranderen, de gevolgen van naamsverandering en nuttige tips om de naamsverandering soepel te laten verlopen.

Naamsverandering bedrijf

Een naamswijziging heeft veel om handen. Zeker met betrekking tot de online communicatie en vindbaarheid. In dit artikel bespreken we een aantal redenen waarom bedrijven van naam wisselen en wat hiervan de online consequenties zijn.

Redenen om uw bedrijfsnaam te wijzigen

Er zijn veel goede redenen te bedenken om uw bedrijfsnaam te wijzigen. Bijvoorbeeld:

 • U wilt internationaal uitbreiden met het bedrijf.
 • Door een herpositionering dekt de huidige naam de lading niet meer.
 • U maakt een doorstart na een faillissement.
 • U bent verwikkeld in een geschil over merkrecht en moet noodgedwongen de bedrijfsnaam veranderen.
 • U gaat fuseren en wil niet onder een van de oude namen verder.

De bedrijfsnaam veranderen is een grote stap, maar kan uw bedrijf ook veel goed doen. Veel bekende bedrijven gingen u voor. Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek veranderde zijn naam bijvoorbeeld in Van Doorne’s automobielfabrieken na een herpositionering. Om internationale uitbreiding mogelijk te maken was echter nog een naamswijziging nodig, naar simpelweg DAF. Zou dit bedrijf zonder deze naamswijzigingen zo ver zijn gekomen?

De bedrijfsnaam veranderen in het online tijdperk

Natuurlijk is er veel veranderd sinds de tijd van DAF. Het internet speelt tegenwoordig een grote rol bij naamsveranderingen. Het bedrijf positioneren als een online speler kan zelfs de reden zijn voor een naamsverandering. Een voorbeeld hiervan is de naamswijziging van Transavia naar Transavia.com.

Ook als de bedrijfsnaam om een andere reden wordt gewijzigd, is het belangrijk te denken aan de gevolgen voor de online vindbaarheid van de organisatie. We leggen uit wat deze gevolgen zijn.

Gevolgen voor online vindbaarheid

Waarschijnlijk realiseert u niet hoe vaak een bedrijfsnaam online vermeld wordt. Zoek in Google maar eens uw bedrijf op. Veel resultaten verwijzen naar websites waarop uw bedrijf vermeld staat. Een aantal daarvan zijn wellicht in eigen beheer en zelf voorzien van tekst en informatie, maar het grootste deel van die resultaten niet.

Denk aan sites met adresgegevens of openingstijden, reviewsites als Tripadvisor of Foursquare, blogs of nieuwssites. Deze websites halen vaak informatie van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Bij een naamsverandering moeten eigenlijk al deze sites uw nieuwe naam overnemen. Een flinke klus. Doen zij dat niet, dan bent u niet (goed) vindbaar op uw nieuwe naam en kan er verwarring ontstaan bij (potentiële) klanten.

Waar moet u allemaal aan denken? We geven een paar tips:

 • Stel een redirect in van uw oude website naar de nieuwe. Op deze manier komen bezoekers van uw oude site automatisch op de nieuwe site terecht.
 • Laat aan de Kamer van Koophandel weten dat uw bedrijfsnaam verandert.
 • Staat u vermeld in online bedrijvengidsen? Informeer hen over de wijzigingen. Heeft u liever zelf controle over uw gegevens? Met een netwerkprofiel van DTG beheert u uw bedrijfsgegevens gemakkelijk vanaf één plek.
 • Pas ook de bedrijfsnaam aan in al uw online advertenties. Let hierbij op dat uw advertenties ook verwijzen naar de nieuwe website-url.
 • Heeft u in het verleden zelf artikelen geschreven over uw bedrijf die zijn gepubliceerd op andere websites of weblogs? Vraag deze sites dan ook uw nieuwe naam en website over te nemen.

Meer informatie

Een nieuwe bedrijfsnaam opent deuren naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Tegelijkertijd vraagt het om extra aandacht in je online communicatie en strategie om vindbaar te blijven. Dat is veel werk. Om deze redenen hebben we bij DTG een dienst in het leven geroepen om dit proces eenvoudiger te maken. Kijk voor meer informatie bij ons Netwerkprofiel.

Geplaatst in:
 • Online Vindbaarheid