Wat is SEO? Hoe zet ik het slim in als ondernemer?

Word goed gevonden in Google

Datum
25 juni 2017
Word goed gevonden in Google met SEO (Search Engine Optimization)

Goed vindbaar zijn in Google is één van de belangrijkste marketingdoelstellingen van ondernemers. SEO kan daar goed bij helpen en is dan ook een veelgehoorde term, maar wat betekent SEO nou eigenlijk? Hoe gebruikt u het voor uw website en wat moet u hierover weten om goed vindbaar te zijn?

Wat is SEO? 
SEO staat voor 'Search Engine Optimization' ofwel: zoekmachineoptimalisatie. Dit houdt in dat u uw website verbetert, zodat u beter gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Anders gezegd: u kunt SEO inzetten voor een hogere populariteit van uw website en daarmee voor meer bezoekers die klant worden, contactinformatie bij u achterlaten of zich abonneren op uw nieuwsbrief. Denk bijvoorbeeld aan een café-eigenaar die komend weekend een feest heeft en een extra voorraad ijsblokjes nodig heeft. Stel: u bent leverancier van ijsblokjes, dan wilt u deze café-eigenaar graag op uw website. SEO kan hierbij helpen.

Benieuwd hoe u er nu voor staat? Vraag een gratis SEO-check aan!

De beste SEO is goede content. Content met toegevoegde waarde. Bedenk wat uw doelgroep interessant vindt. Schrijf blogs, plaats video’s.

Veel bezoekers of relevante bezoekers?
Zoekmachines zoals Google brengen een volgorde aan in de websites die ze tonen wanneer iemand een zoekwoord intypt. Hoe 'relevanter' een zoekmachine uw website vindt, hoe hoger u komt in de zoekresultaten. Een veel voorkomende misvatting is dat het alleen maar gaat om die hoge positie. Dit is weliswaar belangrijk, maar niet de enige factor die van belang is.

Een hoge positie voor woorden waar niemand op zoekt of voor een zoekopdracht die totaal niet relevant is, levert namelijk geen waardevolle bezoekers op. Als leverancier van ijsblokjes is het niet interessant om hoog in de zoekresultaten te staan wanneer er wordt gezocht op 'cocktails zonder ijs'. Voor deze leverancier is het veel interessanter wanneer iemand zoekt op 'ijsblokjes leveren Amsterdam'. Met SEO optimaliseer je je website om bij de juiste zoekwoorden bovenaan in de zoekresultaten te komen. 

SEO bestaat grofweg uit 4 stappen:

  1. Zoekwoord analyse
  2. Techniek optimaliseren
  3. Content creëren en optimaliseren
  4. Linkbuilding

Wij leggen de stappen hieronder uit.

1. Zoekwoord analyse
In deze eerste stap bepaalt u de zoekopdrachten die relevant zijn voor uw website. Een zoekopdracht is relevant als deze vaak door uw doelgroep wordt ingetikt en een hoge conversiewaarde heeft. U wilt dus antwoord op de vraag: op welke woorden wordt er online vaak gezocht naar de producten of diensten die mijn bedrijf biedt? Want bij deze zoekwoorden is de kans groot dat een klant op zoek is naar uw website. Dit zijn de 'zoekwoorden' die voor uw bedrijf relevant zijn. Met de zoekwoordenplanner van Google komt u er heel eenvoudig achter welke zoektermen voor uw bedrijf relevant zijn.

Voorbeeld van zoekwoordideeën in de zoekwoordplanner van Google 

Voor de ijsblokjesleverancier is naast 'ijsblokjes bestellen', 'ijsblokjes kopen' bijvoorbeeld ook een relevante zoekopdracht

2. Techniek optimaliseren
Nu u de juiste zoekwoorden hebt verzameld, is het tijd naar de technische kant te kijken. Zorg ervoor dat u een webbouwer inschakelt die weet aan welke technische richtlijnen een goede website moet voldoen. Belangrijke punten van aandacht zijn onder meer de laadtijd en mobielvriendelijkheid van de website. Daar kijkt Google ook naar. Ga nog een stapje verder en controleer of de HTML van de webpagina’s voldoet aan de laatste technische eisen.

Google toont ook de url's in de zoekresultaten. Zijn de url's van uw webpagina's leesbaar? Let erop dat een url geen rare karakters bevat die een klant niks zeggen, zoals: 'www.uwwebsite.nl/?pageid=123&source=abc'. Klanten zullen hier minder snel op klikken. Een goede URL voor bijvoorbeeld een contactpagina is: http://www.therocks.nl/contact/.

3. Content creëren en optimaliseren
De beste SEO is goede content. Content met toegevoegde waarde. Bedenk wat uw doelgroep interessant vindt. Schrijf blogs, plaats video’s. Uw teksten moeten natuurlijk ook antwoord geven op de zoekvraag en uniek zijn. Spits uw teksten toe op de juiste zoekwoorden en gebruik synoniemen. Verwerk deze (zoek)woorden in de titel, tussenkopjes en inhoud van de alinea's. Hierdoor kan Google ‘lezen’ waarover uw website gaat en bij een relevante zoekopdracht uw website tonen in de resultaten. Als leverancier van ijsblokjes doet u er goed aan om een alinea te schrijven over de bestelprocedure. Met als kop of tussenkop 'IJsblokjes bestellen'. U creëert hiermee content over een onderwerp dat voor uw bedrijf belangrijk is. En waar u op gevonden wilt worden.

Maar u kunt teksten nog verder optimaliseren. Linken de pagina's van uw website onderling naar elkaar? Staat er bijvoorbeeld op de pagina met productinformatie een link naar de contactpagina? En staat in die link het juiste zoekwoord? Een goede tekst voor de link is bijvoorbeeld: 'Direct ijsblokjes bestellen.’ ‘IJsblokjes’ in combinatie met ‘bestellen’ is hier dus de zoekterm.

Let op!

Stop uw teksten niet vol met zoekwoorden. Google straft het overmatig gebruik van zoekwoorden. Google zorgt er dan voor dat uw website lager in de zoekresultaten verschijnt. Tip! Zijn de teksten met zoekwoorden prettig om te lezen? Dan zit u goed.

4. Linkbuilding 
Wanneer andere websites linken naar uw website, heeft dit een positief effect op uw positie in zoekresultaten. Google neemt deze vermeldingen namelijk mee in de beoordeling over hoe relevant uw website is voor een bepaalde zoekopdracht. Deze vermeldingen zijn als het ware een soort aanbevelingen. En hoe meer van deze aanbevelingen, hoe groter uw relevantie volgens Google.

Zoekmachines kijken echter niet alleen naar de hoeveelheid aanbevelingen, maar ook naar de context ervan. Wat is het onderwerp van de webpagina die naar uw site linkt en hoe luidt de tekst die in die betreffende link wordt gebruikt? Zijn die relevant voor uw bedrijf? Want voor de ijsblokjesleverancier is het natuurlijk het mooist wanneer café-eigenaren en andere horecaondernemers naar zijn website zouden verwijzen als hun vertrouwde partner.

Meer informatie

Zoals u ziet draait het bij SEO vooral om relevantie en eerlijkheid. Komen url's, links en tussenkopjes niet alleen goed overeen met zoekwoorden, maar ook met de inhoud van uw website? Zoekmachines worden steeds gerichter in hun selectie, wat kwalitatief betere zoekresultaten oplevert. Want uiteindelijk zou het toch voor iedereen het mooist zijn wanneer er alleen nog websites in zoekresultaten terechtkomen die daadwerkelijk relevant zijn?
Geplaatst in:
  • Website en Webshops
  • Online Vindbaarheid