Zo zorgt u ervoor dat uw bedrijfsgegevens beveiligd zijn

3 tips om het hackers lastig te maken

Datum
02 november 2017

Boekhouden, administratie, bankzaken, correspondentie: veel van deze zaken regelt u digitaal. Het is handig om overal bij uw bedrijfsgegevens te kunnen, maar het brengt ook risico’s met zich mee. De verhalen over hacks komen bijna dagelijks in het nieuws. U wilt ervan op aan kunnen dat u digitaal veilig zakendoet.

Internetcriminelen zijn uit op uw gegevens en zullen slinkse trucjes uithalen om meer over u en uw bedrijf te weten te komen. Soms misbruiken ze hiervoor bijvoorbeeld de naam van DTG. Wij vinden het altijd erg vervelend als onze klanten doelwit zijn van dit soort criminaliteit. We geven u daarom hier graag 3 tips die u helpen uw bedrijfsgegevens veilig te houden.

Tip 1: Blijf up-to-date

Om er zeker van te zijn dat uw bedrijfsgegevens online veilig zijn, voldoet u aan een aantal basisvoorwaarden:

 1. De computer die u gebruikt moet up-to-date zijn. Zorg er daarom voor dat u nieuwe versies van besturingssystemen en programma’s zo snel mogelijk installeert. Hiermee beschermt u uw computer beter tegen actuele dreigingen. Een voorbeeld: de mondiale bedrijfshack WannaCry van mei 2017 was zo succesvol omdat bedrijven de laatste versies van Windows niet hadden geïnstalleerd.
 2. Voorzie uw computer altijd van een virusscanner en zorg ervoor dat deze continu up-to-date is. U kunt tegenwoordig wel vraagtekens zetten bij Kapersky, omdat die in verband wordt gebracht met spyware, maar volgens experts is ook dit programma veilig voor de kleine ondernemer.
 3. Ook uw internetverbinding moet beveiligd te zijn. Dit kan met een wachtwoord, bijvoorbeeld op de wifi. Als uw computer en internetverbinding beveiligd zijn, zijn de online risico’s al een stuk kleiner.
 4. Heeft u een website? Zorg voor een veilige verbinding, met https in plaats van http. Hier kunnen wij u bij helpen.

Wist u dat

Uit onderzoek van DirectResearch en Tweakers.net blijkt dat wachtwoordgebruik op internet nog steeds erg onveilig is. Zo gebruiken bijna 2 op de 3 Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten. En geloof het of niet, maar het populairste wachtwoord is nog altijd 123456.

Tip 2: Hoe langer het wachtwoord, hoe beter

Hackers gaan niet zelf zitten raden. Daar gebruiken ze software voor, die soms wel 1000 pogingen doet per seconde. Deze kraakt elk password van 11 willekeurige tekens binnen 3 dagen, terwijl het 500 jaar zou doen over een wachtwoord van 25 tekens. De tip om verschillende tekens, hoofdletters en cijfers te gebruiken, is dus compleet achterhaald. Wat u wel moet onthouden: hoe langer, hoe beter. Hier nog wat tips.

 • Gebruik geen wachtwoorden uit deze lijst.
 • Kies voor elke online dienst waar u moet inloggen voor een ander wachtwoord. Wordt er dan een gekraakt, dan kan een hacker niet direct bij al uw diensten.
 • Gebruik geen voor de hand liggende zinnen of combinaties van woorden die eenvoudig te raden zijn, zoals je geboortedatum of woonplaats, of een zin als alwayslookonthebrightsideoflife. Er mag geen te achterhalen verband tussen de woorden zijn.
 • Maak het uzelf makkelijk en kies een basiswachtwoord waar u per dienst iets aan toevoegt. Het basiswachtwoord kan bestaan uit een zin, zoals ‘DTG bellen op zondag’. Daarbij voegt u een specifiek gedeelte voor de online dienst. Bijvoorbeeld ‘Gmail gebruik ik elke dag’. Uw wachtwoord is dan ‘DTGbellenopzondagGmailgebruikikelkedag'.
 • Schrijf uw wachtwoorden niet op. En al helemaal niet digitaal in een Word-bestand.
 • Verander uw wachtwoorden regelmatig. Kies dan voor een volledig ander wachtwoord.
 • Als u de wachtwoorden toch ergens wilt bewaren, maak dan gebruik van een wachtwoordhulp zoals Lastpass, 1Password en Keepass. Dit zijn speciale apps waarin u veilig al uw wachtwoorden opslaat.

Tip 3: Gebruik uw e-mail met beleid

Uw online verkeer is een belangrijk doelwit voor hackers. Verstuurt u regelmatig offertes met uw bedrijfsgegevens erin, of deelt u vertrouwelijke informatie, overweeg dan om e-mail-encryptie te gebruiken. Alleen de geadresseerde kan dan de verstuurde e-mail openen. HPE SecureMail is een goed voorbeeld. Dit systeem werkt voor alle grote e-mailaanbieders, zoals Gmail, Office365 en Yahoo.

Nog iets waar u rekening mee moet houden, is dat gebruikers van Phishing steeds sluwer worden. Sinds 2014 is deze trend in sommige branches met 300% gestegen. Ook webshops zijn het doelwit. Er gaan bijvoorbeeld regelmatig e-mails rond die van de belastingdienst lijken te zijn. Dit soort nepverzoeken bevat een link. Klikt u erop, dan geeft u hackers een achterdeur tot uw data. Andere voorbeelden zijn mails of berichten die van vrienden lijken te zijn. En waar ju vroeger nog argwaan kreeg door grote hoeveelheden spelfouten of een rare opmaak, wordt er tegenwoordig steeds geraffineerder gehandeld. Url’s lijken steeds betrouwbaarder. Wees dus terughoudend. Staat er een link in het ontvangen bericht en weet u niet 100% zeker dat dit van uw connectie komt? Of klinkt het te mooi om waar te zijn? Check het gewoon even. Stuur een mailtje terug, of leg uw vraag voor aan de klantenservice van de schijnbare verzender. En als de verzender van niets weet, gooit u het bericht weg.

Phishingbandieten gaan steeds geraffineerder te werk. Zo gebruiken ze betrouwbaar lijkende url’s, en is de opmaak en de schrijfstijl van phishingmails steeds geloofwaardiger. Wees dus altijd terughoudend met het klikken op een link.

 

Betrapt u zichzelf erop dat uoveral hetzelfde wachtwoord gebruikt, of deze al jarenlang niet hebt gewijzigd? Is uw virusscanner niet altijd helemaal up-to-date? En uw besturingssysteem? Gaat u soms wat roekeloos met uw online berichten om? Besef dat de schade van een inbraak moeilijk is te overzien. Beveilig uw online gegevens goed en pas eens het een en ander aan. Zowel bedrijfs- als privégegevens zijn waardevol voor internetcriminelen. Dus wacht niet er niet mee, maar pas vandaag al uw gedrag aan. Succes!
Geplaatst in:
 • Website en Webshops