De Telefoongids & Gouden Gids

Laatste editie: 100% online na 2018

Consumenten

Vraag en antwoord

 • Hoe lang bestaat De Telefoongids & Gouden Gids al en wat zijn historische ijkmomenten?

  De eerste Telefoongids werd uitgegeven in 1881. De gids bestond toen nog uit een exclusieve lijst van personen en bedrijven met een telefoonaansluiting. In 1965 verscheen de eerste editie van Gouden Gids in Nederland (toen de Gele Gids genoemd). In 1992 verscheen de eerste versie van de CD-foongids. De eerste Gouden Gids op cd-rom verscheen in 1995.

  De gids is over de jaren heen uitgegroeid tot een lijvig boekwerk dat bij elk huishouden in de kast stond. In 1996 werd de online variant van De Telefoongids gelanceerd: www.detelefoongids.nl.

 • Waarom stopt DTG met het uitbrengen van de papieren Telefoongids & Gouden Gids?

  De Telefoongids is bijna 140 jaar een onmisbare bron van contactgegevens geweest, waarmee particulieren en bedrijven elkaar konden vinden. De afgelopen twintig jaar is online zoeken en vindbaar zijn sterk opgekomen. Op www.detelefoongids.nl zijn gegevens altijd actueel omdat zij doorlopend aangevuld en aangepast kunnen worden. De website biedt veel meer mogelijkheden om te zoeken en om vindbaar te zijn. Bovendien verbruikt de online-versie geen papier, met alle milieubelasting van dien. 

  Er bleef echter vraag naar de papieren editie, met name van oudere gebruikers die de slag naar online nog niet gemaakt hadden. DTG wilde aan die vraag tegemoetkomen en was daartoe tot 2015 ook contractueel verplicht. Uit onderzoek blijkt inmiddels dat ook ouderen steeds meer online zijn en willen zijn, en dat nog slechts 2 procent van de gebruikers de papieren gids onmisbaar vindt. Daarom heeft DTG nu besloten om dit jaar definitief te stoppen met de gedrukte editie, in goed overleg met het ministerie van Economische Zaken dat over de publicatie van telefoongegevens gaat.

   

   

 • Tot wanneer blijft de papieren Telefoongids bestaan?

  De papieren Telefoongids zal in 2018 in alle regio’s verschijnen. Vanaf 2019 zal DTG de papieren gids niet meer uitgeven. De laatste papieren editie van De Telefoongids & Gouden Gids kan na verschijning nog een paar jaar gebruikt worden, maar verliest op den duur actualiteit.

 • In welke regio’s wordt de gids allemaal uitgebracht, en in welke regio wordt de laatste gids uitgebracht?

  De Telefoongids & Gouden Gids wordt in 2018 overal in Nederland nog eenmaal verspreid. Bekijk hier wanneer welke gids waar uitkomt.

 • Ik ontvang De Telefoongids & Gouden Gids nu niet, maar zou de papieren gids graag aanvragen, kan dat?

  Consumenten kunnen een gids aanvragen via dit online formulier, of bellen met 020-408 6976 om je aan te melden voor het ontvangen van de papieren gids in de eigen regio. Wil je een extra gids van een andere regio aanvragen? Dat kan via dit formulier. DTG kan niet garanderen dat deze aanvraag op tijd wordt doorgegeven om nog de laatste editie van de papieren gids van je regio te ontvangen.

 • Ik zou mijn telefoonnummer graag in de laatste Telefoongids & Gouden Gids van DTG willen registeren. Kan dat?

  De registratie van je telefoonnummer (wel of niet publiceren in de papieren telefoongids) kun je uitsluitend aanpassen via de telecomprovider. Dit geldt ook voor een verzoek tot aanpassen of verwijdering van je gegevens. Hier leggen we uit hoe je het beste met jouw provider contact op kunt nemen.

  DTG kan niet garanderen dat aanpassingen op tijd wordt doorgegeven om nog in de laatste editie van de papieren gids van je regio te worden verwerkt.

   

   

 • Hoe kan ik straks actuele gegevens opzoeken?

  Gegevens van bedrijven en personen kun je online en mobiel opzoeken via www.detelefoongids.nl. Wijzigingen worden dagelijks verwerkt op detelefoongids.nl. Dat maakt het online medium altijd actueel. Of je belt met 1819 nummerinformatie (dit nummer kost € 1 per minuut, ook voor het doorgeschakelde gesprek).

 • Hoe kan ik digitale vaardigheden ontwikkelen zodat ik kan omgaan met een computer, smartphone of tablet?

  De Telefoongids & Goudens Gids biedt in samenwerking met SeniorWeb een cursus online zoeken op internet aan. Tegen een kleine vergoeding leren wij je om te gaan met het internet en helpen wij je met het online vinden van bijvoorbeeld telefoonnummers en bedrijven. Meer weten of meteen meedoen bij jou in de buurt? Neem dan tijdens kantooruren contact op met SeniorWeb op 030-2769965 of ga naar www.seniorweb.nl/lessen. Ook als je geen lid bent kun je een cursus, workshop of inloopspreekuur van de leslocaties bezoeken.

 • Hoe kan ik jullie bereiken als ik nog een vraag heb?

  Consumenten kunnen bellen met 020-408 6976 als zij vragen hebben over de laatste editie van de papieren gids.

  Let wel: dit nummer kan niet gebeld worden voor het opvragen van telefoonnummers.

 • Hoe ziet het huidige selectieve distributiebeleid er uit?

  Sinds 2013 voert DTG een selectief distributiebeleid voor het verspreiden van de gids. De verfijning van de distributie is erop gericht om de papieren Telefoongids zo veel mogelijk te distribueren onder gebruikers die behoefte hebben aan een gids. Op deze manier streven wij naar 100% verspreiding onder gebruikers van de gids. Lees hier meer over ons selectieve distributiebeleid.

 • Wat is de huidige impact van de gids op het milieu?

  De productie van de papieren Telefoongids gebeurt uiteraard op verantwoorde wijze en met zo min mogelijk impact op het milieu. Er wordt gebruik gemaakt van een zeer lichte papiersoort (36 grams) om het totale papierverbruik zoveel mogelijk te beperken. Dit papier bestaat voor minimaal 50% uit gerecyclede papiervezels, het overgebleven deel bestaat uit resthout uit de meubel- en houtindustrie. Voor de productie van onze gidsen worden dus niet speciaal bomen gekapt. Lees hier meer informatie over de gebruikte materialen en productie.

Adverteerders

Vraag en antwoord

 • Wat gebeurt er met de zogenaamde contactmeters van De Telefoongids & Gouden Gids?

  Contactmeters zijn speciale telefoonnummers die gebruikt worden om het belverkeer te meten dat een specifieke advertentie oplevert. Contactmeters worden doorgeschakeld naar het echte telefoonnummer van de adverteerder. DTG wil deze contactmeters niet meer publiceren in de laatste editie van de papieren gids, omdat we de ondersteuning van deze doorschakelingen in de toekomst niet kunnen garanderen. DTG vervangt contactmeters door het echte telefoonnummer van de adverteerder: het nummer waar nu naar wordt doorgeschakeld.

 • Ik heb momenteel een printprogramma lopen bij DTG, wat gebeurt hier nu mee?

  Er verandert niets met het printprogramma dat je met ons hebt afgesproken voor 2018. In 2019 brengen we de gids niet meer landelijk uit. Zodra het contract voor 2018 afloopt bekijken we samen met jou hoe we invulling kunnen geven aan het advertentieprogramma voor volgend jaar. Dat kan door de printwaarde te besteden aan onze online oplossingen.

 • Kan ik extra adverteren in de laatste editie van De Telefoongids?

  Van een aantal regio’s is de verkoopperiode helaas al gesloten; hierin kun je het printprogramma niet meer aanpassen. Dit geldt in een bepaalde periode voor de volgende regio’s: (13/14) Dordrecht-Spijkenisse, (19) Amersfoort, (20/21) Arnhem-Ede, en (25/26) Zwolle-Hoogeveen. In de andere regio’s kun je jouw advertentie of vermelding nog aanpassen. Bel 020-408 6914 voor meer informatie.

 • Wat kan DTG nog meer voor mij doen?

  De meeste consumenten zoeken online naar een (nieuwe) leverancier van een product of dienst. Het is belangrijk dat je onderneming goed online gevonden wordt. Het portfolio van DTG kan daarbij goed helpen. Wij zorgen dat het web voor je werkt door bij te dragen aan een uitstekende online vindbaarheid.

 • Hoe kan ik DTG bereiken als ik nog vragen heb?

  Bedrijven en instellingen kunnen bellen met 020-408 6914 voor meer informatie.

  Op www.dtg.nl/klantenservice/vermelding kun je jouw zakelijke vermelding inhoudelijk aanpassen.

Wil je meer weten? 

Bekijk de 100% online video.

Onze klantenservice is op werkdagen geopend van 8.00-18.00 uur.

 Telefonisch (020) 408 64 00

 WhatsApp 06 510 909 33